On estàs?

El model econòmic actual és insostenible. Si volem garantir la vida i els drets de les persones i el planeta terra, necessitem d’un creixement econòmic sostenible i inclusiu. A partir d’aquesta premissa indiscutible va ser com va nàixer en 2017 des de la Fundació Novessendes el projecte Futur Sostenible: per a promoure entre col·lectius empresarials i socials el model de l’Economia del Bé Comú. L’EBC és una eina per a funcionar en la societat com a persones, organitzacions i empreses que planteja un canvi gradual, però profund, cap a una model més sostenible, d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

A partir de 2019 ens hem proposat sensibilitzar sobre aquest canvi de paradigma en l’àmbit educatiu de la Comunitat Valenciana: estudiantat, pares i mares, i professorat… Per què? Perquè l’educació, la conscienciació, de les persones joves representa un element clau per a transformar la manera de funcionar en la societat. Seran elles i ells els qui en el futur gestionen les economies familiars, les organitzacions, les empreses i els governs. Educar-leo en la importància del Bé Comú per a construir un futur sostenible s’imposa com una consigna fonamental.

Com reorientar, llavors, el projecte Futur Sostenible? A partir d’un sondeig, detectem que el currículum de secundària no es qüestiona en profunditat el sistema econòmic actual, ni mostra els efectes perversos endèmics de l’actual model, que vulneren els DDHH. L’educació dels nostres joves manca d’un discurs crític de l’economia, que incloga la metodologia, etimologia, història i investigació empírica, i intente superar les bases androcèntriques (patriarcals, masculines).

Necessitem promoure en l’alumnat coneixements, valors i actituds, que contribueixin a aqueix canvi cap a un model econòmic amb rostre humà; cap a un desenvolupament humà sostenible, inclusiu i equitatiu. Les propostes per a treballar a l’aula que oferim les ONGD són massa puntuals i no es basen en projectes educatius contrastats. El professorat de perfil especialista en secundària requereix d’una formació que li capaciti per a poder formar als alumnes per a aquesta societat globalitzada i els reptes als quals haurà d’afrontar cap al foment d’aqueixa ciutadania global.

En 2021 iniciem el treball en la Formació Professional de la Comunitat Valenciana, especialment en la família d’Administració i Finances, per impulsar el compromís de la Formació Professional valenciana en la defensa dels ODS, alienada amb els DD.HH, a través dels principis i valors de l’EBC com a línia estratègica (dignitat humana, solidaritat i justícia social, sostenibilitat mediambiental, participació democràtica i Transparència).

Per tant, des de 2018 estem defensant els ODS a través de l’EBC amb els següents projectes:

2018: “Els ODS més a prop gràcies a l’EBC
2019-2021: “Transformant el nostre món, canviem les regles del joc amb l’Economia del Bé Comú”
2021-2023: Transformant el nostre món; educant en principis i valors de l’Economia del Bé Comú en Formació Professional.

Aquests projectes estan impulsats per la Fundació Cívica Novessendes i finançats per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.