On estàs?

El model econòmic actual és insostenible. Si volem garantir la vida i els drets de les persones i el planeta terra, necessitem d’un creixement econòmic sostenible i inclusiu. A partir d’aquesta premissa indiscutible va ser com va nàixer en 2017 des de la Fundació Novessendes el projecte Futur Sostenible: per a promoure entre col·lectius empresarials i socials el model de l’Economia del Bé Comú. La *EBC és una eina per a funcionar en la societat com a persones, organitzacions i empreses que planteja un canvi gradual, però profund, cap a una model més sostenible, d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

A partir de 2019 ens hem proposat sensibilitzar sobre aquest canvi de paradigma en l’àmbit educatiu: estudiants, pares i mares, i professorat… Per què? Perquè l’educació, la conscienciació, de les persones joves representa un element clau per a transformar la manera de funcionar en la societat. Seran elles i ells els qui en el futur gestionen les economies familiars, les organitzacions, les empreses i els governs. Educar-leo en la importància del Bé Comú per a construir un futur sostenible s’imposa com una consigna fonamental.

Com reorientar, llavors, el projecte Futur Sostenible? A partir d’un sondeig, detectem que el currículum de secundària no es qüestiona en profunditat el sistema econòmic actual, ni mostra els efectes perversos endèmics de l’actual model, que vulneren els DDHH. L’educació dels nostres joves manca d’un discurs crític de l’economia, que incloga la metodologia, etimologia, història i investigació empírica, i intente superar les bases androcèntriques (patriarcals, masculines).

Necessitem promoure en l’alumnat coneixements, valors i actituds, que contribueixin a aqueix canvi cap a un model econòmic amb rostre humà; cap a un desenvolupament humà sostenible, inclusiu i equitatiu. Les propostes per a treballar a l’aula que oferim les ONGD són massa puntuals i no es basen en projectes educatius contrastats. El professorat de perfil especialista en secundària requereix d’una formació que li capaciti per a poder formar als alumnes per a aquesta societat globalitzada i els reptes als quals haurà d’afrontar cap al foment d’aqueixa ciutadania global.

PRIMERA ETAPA: 2019-2020

Durant el cicle educatiu que arranca al setembre de 2019, treballarem una experiència pilot amb l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Betxí. Primer formarem amb material específic a pares i mares i al professorat sobre què és l’EBC. I com implementar aquest model, tant a nivell personal com organitzacional, pot contribuir a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. A partir d’allí, tindrem 12 tutories amb l’alumnat del centre perquè, en grups, desenvolupen proposades per a implementar l’EBC en organitzacions de la seua comunitat.

Durant el projecte, es gravaran el procés amb la finalitat d’editar un vídeo promocional de l’estratègia educativa. Amb aquest material audiovisual arribarem i buscarem involucrar a altres centres de la Comunitat Valenciana en l’aplicació del projecte “Transformant el nostre món, canviem les regles del joc amb l’Economia del Bé Comú”. En aquest sentit, les xarxes socials exerciran un paper destacat en la difusió dels moments clau per a aconseguir persones (tutors, professorat, directius…) interessades a desenvolupar la proposta en el seu centre.

SEGONA ETAPA: 2020-2021

Després de l’experiència pilot a Betxí, estendrem l’experiència a 9 instituts de secundària de la Comunitat Valenciana. Formarem a pares i mares i al professorat d’aquests centres, i motivarem la creació de propostes de l’alumnat per a aplicar l’EBC en les seues comunitats.

En aquesta fase es realitzaran activitats complementàries com són la lliga de debat intercentres, concurs de vídeos i concurs de creació d’emprenedoria social. Aquestes activitats comunicaren als centres educatius amb l’exterior, obrint-se a la comunitat, consolidant l’aprés en un procés creador. Els alumnes es convertiran en agents sensibilitzadors.