On estàs?

Estàs a la web de la campanya #FuturSostenible de la Fundació Cívica Novessendes.

Nascuda a 2017, amb l’objectiu de promoure als col·lectius empresarials i socials el model de l’Economia del Bé Comú. L’EBC és una eina per a funcionar en la societat com a persones, organitzacions i empreses que planteja un canvi gradual, però profund, cap a una model més sostenible, d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

És a l’any 2018, baix la forta demanda de l’àmbit educatiu, quan s’inicia l’actual treball amb els centres educatius de la Comunitat Valenciana, tant d’ESO com de Formació Professional. Ens hem proposat sensibilitzar sobre aquest canvi de paradigma en l’àmbit educatiu de la Comunitat Valenciana: estudiantat, professorat, famílies i equips directius… Per què? Perquè l’educació, la conscienciació, de les persones joves representa un element clau per a transformar la manera de funcionar en la societat. Seran elles i ells els qui en el futur gestionen les economies familiars, les organitzacions, les empreses i els governs. Educar-les en la importància del Bé Comú per a construir un futur sostenible s’imposa com una consigna fonamental.

Com reorientar, llavors, el projecte Futur Sostenible? A partir d’un sondeig, detectem que el currículum educatiu no es qüestiona en profunditat el sistema econòmic actual, ni mostra els efectes perversos endèmics de l’actual model, que vulneren els DDHH. L’educació dels nostres joves manca d’un discurs crític de l’economia, que incloga la metodologia, etimologia, història i investigació empírica, i intente superar les bases androcèntriques.

Necessitem promoure en l’alumnat coneixements, valors i actituds, que contribueixin a aqueix canvi cap a un model econòmic amb rostre humà; cap a un desenvolupament humà sostenible, inclusiu i equitatiu. Les propostes per a treballar a l’aula que oferim les ONGD són massa puntuals i no es basen en projectes educatius contrastats. Per sort, comptem amb un professorat compromès i motivat a dur a terme aquestes accions. I, per tant, els nostres projectes van dirigits a coordinar-nos i col·laborar per generar recursos educatius que introduïsquen els principis i valors de l’EBC a l’aula que formen persones crítiques i conscients que cadascuna d’elles són la clau per transformar el món.

Per tant, des de 2018 estem defensant els ODS a través de l’EBC amb els següents projectes:

2018: “Els ODS més a prop gràcies a l’EBC
2019-2021: “Transformant el nostre món, canviem les regles del joc amb l’Economia del Bé Comú”
2021-2023: Transformant el nostre món; educant en principis i valors de l’Economia del Bé Comú en Formació Professional

2022-2024: “Futur Sostenible: Economies Transformadores en Educació Secundària Obligatòria”.

Aquests projectes estan impulsats per la Fundació Cívica Novessendes i finançats per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.